Člověk a společnost – Kdo tady vládne?


Nejlepším politickým systémem je prý demokracie. Spojené státy americké, Evropská unie i další mocné státy podporují rozvoj demokracie všude tam, kde je to možné.
Jenže – kdo vlastně vládne v demokracii? Slovo demokracie znamená vláda lidu. Na první pohled je to prosté: Občané si volí své zástupce v parlamentu, a nejsilnější parlamentní strana pak sestavuje vládu. Stále tu ale zůstává otázka, podle čeho se voliči rozhodují. Proč se jim jeden kandidát líbí víc než jiný, proč jeden volební program zaujme a jiný ne? Jaké osobní motivy, jaké společenské hodnoty určují volební výsledky? A odkud se tyto hodnoty berou?
Nenechme se mýlit: ten pravý předvolební guláš nerozlévají za hlaholu fanfár lídři politických stran. Trpělivě a nenápadně nám ho nalévají bezejmenní ideologové schovaní za zpěváky, spisovatele a režiséry. Ten guláš jíme už celá léta, formuje naši osobnost, ovlivňuje chování a vposledu také rozhoduje volby. Měli bychom se tedy ptát: Kdo tady vlastně vládne? Kdo vládne v mém osobním životě?
(2000-10-31, id=108)

PDF verze článku
Zpět na začátek