Člověk a společnost – Novinky léta 2006


Přišel červenec a s ním čas prázdnin a dovolených. Děti si užívají vody a sluníčka, dospělí balí kufry a chystají se na cesty – tak jako každý rok. A přece je toto léto něčím zvláštní. Na radnicích se začaly konat zvláštní obřady: starostové oddávají muže s muži a ženy s ženami. Že z takových svazků těžko vzejdou nějaké děti, to už asi nevadí.
Druhá novota se týká řidičů. Od nynějška musíme svítit, i když je nejjasnější den. To také nikdy nebylo – dřívím, petrolejem či později elektřinou se vždy šetřilo. Nebo se alespoň šetřit mělo. Slýchávali jsme přece slogan Nesvítí někde zbytečně? Na celodenní svícení dnes zřejmě máme benzínu dost.
Mám za to, že oběma novinkám bychom se vyhnuli, kdybychom respektovali moudré pokyny našeho Stvořitele. V prvním případě bychom si nelibovali v nepřirozených způsobech vzájemných vztahů, v případě druhém bychom se za volantem nesnažili léčit své komplexy divokou a nezodpovědnou jízdou. Kdybychom brali vážně svého Stvořitele, žili bychom v harmonii a míru. Ale jak se říká, pozdě bycha honiti; rozhodli jsme se pro vlastní cestu, a sklízíme její ovoce.
(2006-07-31, id=74)

PDF verze článku
Zpět na začátek