Filozofické – Ohňostroj života


Křikem novorozence začíná velkolepý ohňostroj vývoje nové lidské bytosti. Jeho drobné tělíčko je plné úžasné energie, milióny buněk se překotně množí podle předem daného plánu. Spolu s vývojem těla se objeví i potenciál duševních schopností, malé zvídavé dítě se naučí chápat a mluvit, číst a počítat. V pubertě vytryskne nová, téměř neodolatelná sexuální síla, která člověka dotlačí až ke zplození potomka.
Je to však současně závěrečná petarda tvořivého ohňostroje života, pak už světlo slábne a hluk utichá. Dospělý člověk si začne vydělávat a utrácet za jídlo, pití a za všechny ty zbytečné věci zabalené v pestrobarevných obalech. Našetří si na atraktivní dovolenou nebo na krásné auto, jímž se blýskne před svými známými. Snad k tomu ještě přidá nějakou chatu či chalupu jako prostředek proti nudě. A to je vše – své roky dožije jako do tmy se propadající vyhořelá světlice.
Ale já nechci být jen produktem svých genů. Nechci jen pasívně vyrůst, uzrát a zvadnout. Chci zachytit směr té nesmírné síly, která mě stvořila, a jít dál po vytyčené cestě. Chci hledat architekta svých genů, chci najít tvůrce toho úžasného ohňostroje života.
(2005-10-31, id=100)

PDF verze článku
Zpět na začátek