Filozofické – Sebevražda ve dvou


Čtyřiadvacetiletý počítačový odborník z Norska si na internetu podal tento inzerát: hledám někoho, kdo by se mnou chtěl spáchat sebevraždu. Na jeho žádost zareagovala sedmnáctiletá Rakušanka. Přijela za ním do Norska, odeslala poslední dopis rodičům a společně s autorem inzerátu skočili ze skalního útesu známého pod názvem Kazatelna.
Je mi těch dvou líto. Je mi líto, že nenašli důvod k životu. Vždyť Bůh je nestvořil pro to, aby ve dvaceti letech skočili ze skály. Dal nám důvody, proč žít. Podle bible měli muž a jeho žena společně žít před tváří svého Stvořitele. Měli se starat o svět a plodit děti. Jenže dnes už nám připadá všechno jinak. Bůh je daleko, svět přelidněn a člověk je jen bezmocným kolečkem v soustrojí světa. Proč tedy vlastně žít?
Musíme se vrátit tam, odkud jsme vyšli a kam patříme: do společenství s Bohem, který našemu životu vrátí smysl. Najít cestu zpět sice není snadné, ale je to nutné. Všechny ostatní cesty nás totiž stejně nakonec zavedou k oné skále v norském Lysefjordu.
(2000-04-30, id=47)

PDF verze článku
Zpět na začátek