Filozofické – Příliš mladé maminky


Viděl jsem v televizi pořad o mladých maminkách. Maminek je jistě mnoho, ale tyto byly něčím zvláštní: bylo jim jen kolem 15 let. Můžeme jistě obdivovat jejich rozhodnutí miminka si ponechat a pečovat o ně. Výchova dětí vůbec není jednoduchá, natož pro ty maminky, které jsou samy ještě napůl dětmi. Proč se ale staly matkami tak brzy? Proč mladá generace spěchá do sexuálních vztahů? Jistě je to důsledkem celkového uvolnění morálky. Problém příliš mladých maminek však ukazuje ještě někam jinam.
Dnešní lidé jsou v hloubi své duše velice osamělí. Nemají osobní vztah k nebeskému Otci a neznají přátelství s Ježíšem Kristem. To prázdné místo v srdci, v němž chybí Bůh, se zoufale snaží zaplnit tím, co je zrovna po ruce. Často to bývá sex. Tělesné spojení s druhým člověkem je totiž velmi výrazným pokusem o překonání samoty.
Kdosi řekl, že dvacáté století sice zamítlo Boha, ale nenašlo za něj žádnou náhradu. Je to opravdu tak. Ty mladé maminky sice vozí v kočárku roztomilá miminka, ale v hloubi duše zůstávají stále samy.
(2000-09-30, id=95)

PDF verze článku
Zpět na začátek