Filozofické – To není fér!


To není fér! To není fér! S touto výtkou na rtech se děti rády bouří proti verdiktům svých rodičů. Nic proti férovosti, je to základní princip spravedlnosti, ale někdy děti prostě nejsou schopny vidět všechny aspekty, které je třeba v daném případě vzít v potaz. A navíc, někdy ani při nejlepší vůli nejsme schopni rozsoudit spor úplně férově.
Nejen děti však můžou mít problém s vnímáním, co je férové a co ne. V evangeliích najdeme příběh, kde jistý podnikatel si během jednoho dne najal v několika etapách skupinky brigádníků. Úvazek byl krátký, jen do večera, a se všemi si předem dohodl odměnu. Stejnou odměnu.
Když nastal konec pracovní doby a rozdala se výplata, nastalo překvapení: všichni dostali stejně. Náhodný kolemjdouci by snad řekl: tak to je fér, všichni máte stejně – ale oni byli jiného mínění. Vždyť jedni pracovali od rána, druzí od oběda a třetí jen kousek odpoledne. I stěžovali si podnikateli, že to není fér. Ten ale byl také jiného mínění – co si s každým domluvil, to mu také dal. A to je fér.
Jak vidíme, s férovostí to nemusí být úplně snadné. A chceme-li si vzít nějaké poučení, tak asi takové, že nejférovější je dodržet daný slib.
(2008-10-31, id=96)

PDF verze článku
Zpět na začátek