Manželství a rodina – Adam a Eva


Díváme-li se do nejhlubší minulosti očima Bible, nevidíme exploze supernov. Ponoříme se do tmy a klidu – ale přece v té tmě něco je: dole je moře a nahoře je Duch Boží. A najednou to začne: světlo, vzduch, země, tráva a stromy, Slunce, Měsíc a hvězdy, ryby, ptáci, suchozemští živočichové a – člověk. Velký třesk v sedmi dnech.

První lidé v ráji – muselo to být tak zajímavé, tak úžasné, tak zvláštní… Byli nazí, a přesto když spolu spali, tak spolu nespali – byli jako děti. Mnoho toho dosud nevěděli, nebyli dědičně zatíženi, byli jako čistý list papíru. Žili bez hladu a žízně, bez starostí, beze strachu, beze stresu, bez nemocí, beze smrti…

Když procházím mezi regály hypermarketů, připadám si taky jako v ráji: je zde teplo, zatímco venku skučí studený vítr; je jasné světlo, hraje příjemná hudba a nikde nejsou hodiny, které by připomínaly nesmlouvavý čas. Tolik je kolem dobrot, tolik zajímavých věcí, jen natáhnout ruku a vzít si…

Eva si vzala a Adam taky, jablíčko bylo jistě dobré, ale cena za něj nečekaně vysoká. Je konec, zavírá se, hybaj do šera a zimy a postarejte se o sebe sami. Uprostřed náhlé cizoty se schoulí k sobě a stanou se otcem a matkou. První rodina je na světě, se svou radostí i bídou, s láskou i nenávistí, rozením a umíráním.

Adam s Evou byli první, ale naštěstí ne poslední. Byli splácáni z hlíny země a posvěceni Duchem z nebe. Rozporuplní byli ti dva, a takoví jsme i my.

(2010-04-30, id=149)

PDF verze článku
Zpět na začátek