Vánoční – Netradiční vánoce


Snad i Josef s Marií by bývali chtěli prožít vánoce podle všech obyčejů a tradic, spokojeně spočinout u štědrovečerní tabule a pak nasyceni jídlem, pitím a cukrovím si u stromečku rozbalit dárečky.
Skutečnost byla úplně jiná. Utrmáceni cestováním kvůli nějakému pitomému císařovu rozkazu nemohli v přeplněném Betlémě najít ani místo k noclehu. A do toho začaly Marii porodní bolesti! Takto si tedy příchod miminka rozhodně nepředstavovali. V městečku Betlémě nebyla žádná houkající sanitka, která by je spěšně odvezla na porodní sál. Nakonec byli rádi, že našli místo alespoň ve stáji mezi dobytkem, v jesličkách na slámě.
Vskutku bylo všechno jinak, než si představovali. Nejen okolnosti porodu, ale samo početí tohoto dítěte se vymykalo očekávání. Jak museli být zvědaví na to zázračné miminko! Jak asi bude vypadat?

Dítě se narodilo a Josef s Marií si ho zvědavě prohlíželi. Nejen oni – i přítomné krávy a ovce zvědavě strkaly své hlavy nad jesličky. Tak takhle vypadá ten, který vzešel z ženy a přitom ne z muže! Veliká únava se mísila s radostí a očekáváním. Žádnou vánoční tradici sice nedodrželi, ale dostali krásný dárek: narodil se jim syn Boží a Mariin!

(2018-12-25, id=276)

PDF verze článku
Zpět na začátek