Člověk a společnost – Informační blázinec


Byla doba kamenná, bronzová, železná. Pokud bychom chtěli charakterizovat dnešní epochu, mohli bychom ji nazvat třeba dobou plastů, dobou kruhových objezdů, ale rozhodně dobou internetu a informací.
Nikdy v historii lidstva se totiž informace nešířily tak snadno. Sice jsme již v létech socialismu slavili Den tisku, rozhlasu a televize, ale skutečná informační revoluce nastala až s příchodem internetu.
Zatímco obsah novin, rádia a televize tvoří týmy profesionálů, na internet může umístit své názory každý uživatel. A je to čím dál snadnější – vytvořit si vlastní webovou stránku vyžadovalo dříve určitý kumšt, stát se účastníkem některé z dnešních sociálních sítí ale zvládne každý. A pak může sdílet, sdílet a sdílet, zdarma a bleskurychle.
Co ale lidé sdílí? Cokoliv se jim zamane. A protože co člověk, to názor, šíří se internetem záplava nejrůznějších zpráv, názorů a stanovisek, často i protichůdných. Přitom je prakticky nemožné ověřit si, zda je ta či ona informace pravdivá či nikoliv.
V obrovitém množství uživatelů internetu si zajisté každý názor najde své příznivce. Vznikají virtuální skupiny lidí, které se navzájem neznají, ale utvrzují se ve svých přesvědčeních. Potíž nastane při konfrontaci s reálným sousedem či kolegou v zaměstnání. Ať už je řeč o globální politice nebo zdravé výživě, ukazuje se, že každý je znalcem, ale navzájem se nemůžeme shodnout. A tak se z nás stává chaotická skrumáž jedinců, kde každý věří tomu svému informačnímu zdroji.
Nechci se vracet do dob nadvlády cenzorů, ale říkám si, zda nás tato informační dálnice neveze někam do informačního blázince, který společnost spíš ochromuje a tříští.
(2014-06-10, id=218)

PDF verze článku
Zpět na začátek