Člověk a společnost – Vedoucí síla


Za předešlého režimu jsme často slýchávali, že jistá strana je vedoucí silou společnosti. Odkud se ale vzalo ono učení o třídním boji a blažené komunistické budoucnosti? Jeho původci jsou myslitelé jako Marx, Lenin a někteří další. Ti ostatní jim uvěřili a papouškovali je. A nebylo jich málo; třeba u nás bylo v padesátých letech takových věřících velmi, velmi mnoho. Skutečnou vedoucí silou společnosti tedy nebyla a není strana, ale filosofie.
A tak je to vždycky. Filosofové něco vymyslí, a pokud se mezi intelektuály jejich vize ujmou, tak se společně s umělci a za vydatné pomoci sdělovacích prostředků postarají o to, aby nové názory přijal za své i ten poslední venkovský prosťáček.
Dnes už v komunismus věří málokdo. Většina lidí uctívá majetek a vzrušení. Ale co bude dál? Možná že právě dnes některý z filosofů formuluje teze, které budou frčet za půl století.
Stejně si ale myslím, že proti tomuto tlaku nejsme úplně bezbranní. Nemusíme se přece automaticky oddat tomu, co zrovna letí. Každý může mít svůj vlastní názor a svou víru – a za ní si stát.
(2000-03-31, id=35)

PDF verze článku
Zpět na začátek