Člověk a společnost – Moderní války


Časy se mění a co bylo už není. Tohle pořekadlo platí i pro způsoby válčení. Ty tam jsou doby, kdy se udatní bojovníci postavili do řad proti sobě a na zatroubení polnice se vrhli do krvavé vřavy. Příchuť minulosti dostává i představa dobyvačné armády, která se v tancích valí přes hranice států. Otázkou je, jaký druh válek nám přinese budoucnost. Budou to vesmírné bitvy ve střihu hvězdných válek? Budou mezikontinentální střely pršet na protiraketové deštníky?
Zdá se, že současnost nám odhaluje jinou možnost vývoje. Každé zasedání Mezinárodního měnového fondu a podobných institucí je doprovázeno pouličními bitvami. Teroristické útoky jsou stále bezohlednější. Vidíme, že moderní bitvy se neodehrávají v nadzemských výšinách, ale uprostřed nás.
A jak se bránit? Nad tím si mnozí lámou hlavy. Má mít každý občan neustále v patách svého osobního špicla? To asi ne. Války v jakékoliv podobě lze odstranit jen jedním způsobem: všichni do jednoho musí ze srdce dbát na dobro druhých. A to je, žel, utopie.
(2001-09-30, id=92)

PDF verze článku
Zpět na začátek