Filozofické – Svět je krásný…?


Svět je krásný, ba přímo báječný, ujišťuje nás slavný americký zpěvák Louis Armstrong ve známé písni What A Wonderful World. Opěvuje krásu přírody, přátelství a lásku mezi lidmi, naději v dětských tvářích. Kdoví, zda se právě touto písní před léty inspiroval i náš zpěvák Michal Tučný, když zpíval:
„ … krásnější svět vůbec nehledám, to řeknu vám, tam u nebeských bran.“
Cítíme ale, že to oba přehnali. Nemůžeme si přece nevšimnout, jak je svět také zkažený a kolik je mezi námi bídy. Příklad ze zpráv:
„Dva bezdomovci ze Srbska a Slovenska se v pátek ve Vídni poprali o českou kolegyni. Pětatřicetiletý Srb nakonec Češku surově zbil a o deset let mladšímu Slovákovi bodl nůž do zad.“
Anebo jiná zpráva:
Nejméně 30 osob bylo zabito v Nigérii při útocích na křesťanské kostely během konání štědrovečerních bohoslužeb.
A ještě jedna do třetice:
Šokující portrét afghánské ženy, které její manžel uřízl nos a uši, získal nejvyšší ocenění v prestižní soutěži World Press Photo za rok 2010.
Ale nemusíme poslouchat zprávy, abychom ztratili iluze – stačí se pozorně dívat kolem sebe. Vidíme krásu, ano, ale vidíme také svinstvo, vidíme hřích.
Co vy na to, pane Armstrongu, pane Tučný? O kterém krásném světě to vlastně zpíváte? Možná, že jste byli vyznavači pozitivního myšlení a prostě jste chtěli vidět jen to hezké. Já ale doufám, že tenhle náš rozporuplný svět není tím jediným, který existuje, ale že nebeskou bránou projdu do toho opravdu báječného světa. Nevymyslel jsem si to jako nějakou osobní útěchu, ale čtu to v Bibli, nejprodávanější knize na světě.
(2011-02-28, id=169)

PDF verze článku
Zpět na začátek