Filozofické – Po vernisáži


Výstavní síní moderního umění bloudí návštěvníci a uvažují, co asi umělec chtěl těmito výtvory říci. Možná že by teď byli chytřejší, kdyby bývali přišli na vernisáž.
Vernisáž je slavnostní otevření nové výstavy. Přijede umělec, někdy sám, jindy s doprovodem, představí se publiku a pokusí se vysvětlit, co ho vedlo k tvorbě vystavených exponátů, jak se na ně dívat a jak jim rozumět.
Díváme-li se na svět kolem nás, jsme jako návštěvníci výstavy, kteří přišli až po vernisáži. Propásli jsme autora, vidíme už jen jeho dílo. Něco je pěkné, něco podivné, souvislosti nám unikají.
Vernisáž nám utekla, ale v ruce držíme brožurku, kterou jsme dostali u pokladny. Je v ní pár slov o autorovi, o jeho obrazech a sochách. Je poměrně dlouhá a písmo je malé. Stojí to vůbec za čtení?
Někomu ano, někomu ne. Mnoho návštěvníků při odchodu vrátí brožurku zpět a kvapí pryč. Jiní v ní listují a zdá se jim, že začínají trochu chápat, o co jde. U východu se ještě zastaví a zapíší se do tlusté knihy. Jejich jméno nebude zapomenuto.
(2014-07-27, id=220)

PDF verze článku
Zpět na začátek