Filozofické – Fotografie nebo obraz?


Víte, jaký je rozdíl mezi fotografií a obrazem? Fotografie přesně zachycuje snímanou scénu, osobu nebo krajinu, takže si ji pak můžeme prohlížet znovu a znovu.
Co je ale obraz? Ten nikdy není tak věrnou kopií originálu jako je fotografie. Znamená to, že obraz je jen nedokonalou fotografií? Je malíř překonán kompaktem či zrcadlovkou?
Fotografický přístroj je jako kopírovací stroj – co se před něj postaví, to bude zkopírováno. Obraz ovšem maluje malíř, a malíř není stroj, nýbrž člověk. Maluje nejen to, co vidí jeho oči, maluje také své představy, své názory a emoce. Maluje dokonce i svou víru.
Proto je obraz odlišný od fotografie. Na fotce vidíme kopii vnější skutečnosti, na obraze vidíme odraz vnitřního malířova světa. V abstraktním umění je tento rozdíl do očí bijící, ale nesmíme na něj zapomenout ani realisticky vyhlížejících obrazů.
Na tento rozdíl bychom neměli zapomenout ani při čtení Bible. Vědecky pojatá historie se snaží předložit fotografie minulých událostí, Bibli však předkládá obrazy. Proto se vědecké a biblické dějiny podobají, ale neshodují. A čím hlouběji do minulosti se díváme, tím je tento rozdíl zřetelnější.
(2014-08-03, id=221)

PDF verze článku
Zpět na začátek