Filozofické – Kouzelné zrcadlo


Boží slovo je jako kouzelné zrcadlo. V čem je to kouzlo? Bůh nepořádá nudné přednášky, on vypráví příběhy. Posloucháme vypravování o lidech slavných i obyčejných, o králích a jejich služebnících, o kněžích a prorocích, o pastýřích a vinařích. Některé postavy jsou kladné, jiné záporné, zápletky jsou někdy obyčejné, jindy takřka neuvěřitelné. Často nás provokují k nějakému hodnocení, k zaujetí stanoviska, k vyslovení soudu.Dobře, v čem je ale to kouzlo?
Někdy se stane, že v příběhu poznáme sami sebe. Zjistíme, že jde vlastně o náš příběh, že sledujeme film, ve kterém hrajeme hlavní roli, a který ještě není dotočen, protože může mít více linií. Vidíme, že stojíme na křižovatce, na které je třeba se rozhodnout.
Kouzlo ale může jít ještě dál. Náhle si uvědomujeme, že už nejsme na křižovatce, už jsme za ní. Film pokračuje dál, příběh se uzavírá. Proč? Kdo rozhodl? Rozhodli jsme my sami tím, jak jsme na slyšené slovo zareagovali. Svým soudem jsme možná příliš zbrkle vstoupili do slyšeného příběhu – a stali jsme se svou vlastní sudičkou!
(2014-10-05, id=228)

PDF verze článku
Zpět na začátek