Filozofické – Letní čas: vítězství liberalismu


Nevím, jak vy, ale mě letní čas nepůsobí žádné potíže se spánkem. Zaráží mě však důvody tohoto hromadného přetáčení hodinek. To zřejmě lidé zjistili, že večery tráví při světle žárovek, zatímco po ránu, když ještě vyspávají, sluníčko svítí nadarmo. Kupodivu je nenapadlo, že by si mohli ráno přivstat a večer jít spát se slepicemi. Raději se dohodli, že si prostě posunou hodinky. Je to přece snazší než změnit denní rozvrh. – Ale nejen to: aby se lidé nemuseli omezovat, posunují si i morální zásady. Už dávno neplatí, že sexuální styk patří jen do manželství. Tak přísný požadavek jsme přece zavrhli. Brzo už ani nebude platit, že manželství je svazkem dvou osob opačného pohlaví. Změnit zákony je přece jednodušší, než změnit své sexuální chování.
A co dál? Třeba jednou posuneme dětem známkovací stupnici, aby měly ve škole lepší výsledky. Místo dvojek budou dostávat jedničky, místo pětek čtyřky. Chytré, že? A mám ještě jeden nápad: potřebujete-li si finančně přilepšit, posuňte na výpisu z vašeho účtu desetinnou čárku o jedno místo doprava – anebo raději hned o dvě. Budete mít skvělý pocit – tedy alespoň na chvili.
Snad se časem ukáže, že už nestačí posouvat čas jen o jednu hodinu. Budeme přetáčet hodinky o tři, pět nebo dokonce o deset hodin. Snad tím ušetříme ještě víc energie, ale budeme si muset zvyknout na to, že o půlnoci bude víc světla než v poledne. Ať se kroutíme jak chceme, ať je nám to milé nebo ne, realitě totiž stejně neutečeme.
(2004-04-30, id=40)

PDF verze článku
Zpět na začátek