Filozofické – Boží muka


Známému se porouchalo auto tak důkladně, že musel zavolat odtahovou službu. Byla to jistě nepříjemná situace, ale zase ne tak výjimečná. Snad kromě jedné maličkosti: auto bylo zaparkováno hned vedle sakrálního pomníčku, tzv. Božích muk. A ne ledajakých Božích muk – můj známý se právě o tento pomník dobrovolně staral, bílil zdivo, sekal trávu.
Teď se podivil: jak to, že se mi pokazilo auto právě tady? Proč mě ten pomník neochránil? Že by snad na mě padl nějaký Boží trest?
Přemýšlel jsem: je snad účelem Božích muk chránit své okolí před nehodami jako nějaký nemovitý talisman? To jistě ne. Boží muka měla kolemjdoucímu poutníkovi něco připomenout, co asi? No právě Boží muka! Utrpení Božího Syna na kříži, utrpení Boha Otce sledujícího popravu na Golgotě. Jistě i utrpení Ježíšovy matky a učedníků, kteří stáli opodál. Proto, poutníku, zastav se zde na chvíli a ztiš se!

Zastav se i ty, dnešní motoristo! Než přijede odtahovka, porovnej své trápení s Božími mukami a uvědom si, že snad i za tebe tehdy trpěl Bůh.
(2011-06-30, id=61)

PDF verze článku
Zpět na začátek