Velikonoční – Velikonoce na plný plyn


Chcete zkusit prožít velikonoční svátky po křesťansku a naplno? Pak mám pro vás recept. Začnete tím, že si velikonočního beránka nenecháte na neděli, ale sníte ho už ve čtvrtek večer – tak si připomenete nejen poslední večeři Páně, ale také svátek Pascha neboli vyjití z Egypta. Počítejte ale s tím, že vám tento beránek – ač třeba velmi chutný – zhořkne v ústech. Vždyť jeden ze stolovníků byl zrádce a ještě během jídla se vydal do tmy. Jak asi bylo těm, co zůstali?
A tím to teprve začíná – špatně se vyspěte, vždyť tuto noc byl Pán zatčen a učedníci se rozprchli plni úzkosti. V pátek se postěte nejen od jídla, ale i od všech drobných radostí. Naopak – důkladně si užijte všechny možné nepříjemnosti, které na vás možná zrovna doléhají: Propustili vás z práce? Výborně! Máte problémy ve vztazích? Ještě lépe! Jste nemocní? Skvělé! Využijte těchto příležitostí a ponořte se do zoufalství a beznaděje. Deprese! To je heslo pro tyto dny. Modlete se, abyste mohli umírat právě na Velký pátek.
Celá sobota nechť je dnem hlubokého smutku. Ježíšův život zhasl, vy jste přišli jste o jistoty svého života a nevíte, co bude dál. Čím více budete smutnit, tím lépe budete připraveni na to, co má přijít.
V neděli ráno se ze všeho nejdříve vypravte na hřbitov. Jděte po stopách žen, které šly pomazat Ježíšovo mrtvé tělo. A teprve tam, mezi hroby, naleznete útěchu: KRISTUS BYL VZKŘÍŠEN! Je to neuvěřitelné, ale kdo tomu uvěří, nachází radost a novou naději. Ne že by se věci vrátily do starých kolejí: učedníci až na pár krátkých zjevení už zůstali bez Ježíše; a vy možná zůstanete bez práce, bez partnera a bez zdraví. Co je nové, je vědomí, že cesta neskončila, že vede mnohem dál než jsme mysleli, že Pán je na ní s námi a že bude mít dobrý konec. A proto hurá – radujte se, zpívejte, tancujte, jezte a pijte. Pohané se zítra pomladí pomlázkou, ale vy se těšte na to, co je před vámi.
(2008-03-31, id=24)

PDF verze článku
Zpět na začátek