Vánoční – Festival lidské dobroty


A už jsou zase tady! Co? No přece Vánoce! Svátky ze všech svátků nejsvětější. Svátky, které nám nenařídil nikdo nahoře, ale které slavíme sami a dobrovolně. Svátky, které bychom potajmu drželi i tehdy, kdyby se snad nějaký šílenec pokoušel je zakázat. Ale uvažovali jste někdy nad tím, proč na Vánocích tak lpíme?
Pro děti, které se těší na dárky pod stromečkem, je to celkem jasné. Ale pro dospělé? Kvůli čemu se před Vánoci tak štveme, gruntujeme a pobíháme po obchodech? Je to všechno kvůli tomu jedinému, Štědrému večeru?
Asi ano, Štědrý večer je opravdu jedinečný. Muž, který celý rok ždímal z druhých, co to jen šlo, najednou rozdává dárky. Žena, která obvykle spíše štěká než mluví, se teď mile usmívá. A v televizi sledujeme, jak bezdomovci na hlavním nádraží sklízejí namísto opovržení cukroví a teplý guláš. Nic naplat – jsou zde Vánoce, festival lidské dobroty.
A děťátko v betlémské stáji? To jsme raději vykázali do světa pohádek. Vždyť narození skutečného Spasitele by znamenalo, že Vánoce jsou svátkem Boží, a nikoli lidské dobroty.
(2001-12-31, id=121)

PDF verze článku
Zpět na začátek