Vánoční – Největší ze všech zázraků


Kdo je na světě nejkrásnější?, ptala se královna v pohádce. Já vám teď položím jinou otázku: Jaký je největší ze všech zázraků? Který div vám připadá nejdivnější, který zázrak nejzázračnější?
V biblických dějinách nalezneme mnoho podivuhodných událostí, přičemž některé jsou téměř neuvěřitelné. Co třeba rozdělení vod Rudého moře nebo zpětný pohyb slunečního stínu na schodech Chizkijášova paláce? Nevysychající džbán oleje Sareptské vdovy? Co takhle proměna vody ve víno v K8ně Galilejské? Nebo snad utišení bouře na Genezaretském jezeře, rozmnožení chlebů nebo Lazarovo zmrtvýchvstání? Divů a zázraků nalezneme v Bibli opravdu hodně. Který z nich je ale největší?
Pro mě je tím největším zázrakem něco, co na první pohled vypadá celkem obyčejně – totiž děťátko v betlémské stáji. Podivuhodné ale je, že toto miminko nemá lidského otce.
Dítě, které se narodilo mezi dobytkem, je Boží Syn, Alfa i Omega, který byl od věků a bude navěky. Tvůrce nekonečného vesmíru, Král králů a Pán Pánů teď leží na slámě a nemotorně hýbá nožkama a ručkama. Potřebuje nakojit a přebalit. Bude se učit mluvit a chodit, vyroste a nechá se nespravedlivě odsoudit a zabít na kříži. Dá se tomu vůbec uvěřit?

Pro mě je betlémské miminko tím největším ze všech zázraků.
(2014-12-25, id=238)

PDF verze článku
Zpět na začátek